Menopauze en Verzuim in Organisaties: Een Onderbelichte Kwestie

Gepubliceerd op 15 oktober 2023 om 17:25

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van veel vrouwen, maar het is een onderwerp dat vaak onbesproken blijft, vooral op de werkvloer. De menopauze kan aanzienlijke invloed hebben op het welzijn en de productiviteit van vrouwen, en in organisaties waar veel vrouwen werken, verdient dit onderwerp de nodige aandacht. In dit artikel zullen we de relatie tussen de menopauze en verzuim in organisaties verkennen, en enkele oplossingen bespreken om dit probleem aan te pakken.

 

De Menopauze: Wat Is Het en Wat Zijn de Effecten?

Veel vrouwen vanaf ongeveer 40 jaar bevinden zich in een situatie waarin ze niet bewust zijn van het feit dat ze de overgangsfase doormaken. En als ze zich er wel van bewust zijn, heerst er vaak verwarring over wat het precies inhoudt, welke stappen ze kunnen ondernemen en bij wie ze terecht kunnen voor ondersteuning. De overgang is een tumultueuze periode, soms gekenmerkt door een gevoel van eenzaamheid, maar het kan ook een interessante fase zijn. Bovenal is het een tijd waarin energieniveaus schommelen, overgangssymptomen de kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden en de capaciteit om te werken kan aantasten. Gelukkig is het een fase die uiteindelijk voorbijgaat. En niet alleen verdwijnt het, maar er ontstaat ook ruimte voor persoonlijke groei in deze transformerende periode, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen in de menopauze die aanzienlijke overgangssymptomen ervaren, vaker afwezig zijn op het werk, een verhoogde behoefte aan herstel hebben, vaker ontevreden zijn over hun werk, een verwachting hebben dat ze minder lang kunnen blijven werken, verminderd arbeidsvermogen hebben en minder productief zijn dan hun collega's in de menopauze die geen of slechts lichte overgangssymptomen ervaren.*

De Menopauze en Verzuim

Hoewel er beperkte gegevens beschikbaar zijn over de directe relatie tussen de menopauze en verzuim, is er reden om aan te nemen dat deze fase van het leven kan bijdragen aan verhoogd ziekteverzuim. De symptomen van de menopauze kunnen het moeilijk maken voor vrouwen om zich te concentreren, voldoende slaap te krijgen en stress te beheersen. Dit kan leiden tot verminderde productiviteit, verhoogde stress en zelfs langdurig ziekteverzuim en burnout-achtige klachten.

Enkele oplossingen voor organisaties

Natuurlijk is de aanpak persoonlijk aan de medewerker. Zij bepaalt wat ze er mee doet.  Wat kan jij als HR-professional, (loopbaan)coach, leidinggevende of verzuim-/inzetbaarheidsprofessional dan betekenen? Het is niet zo moeilijk, denk bijvoorbeeld hier aan: 

 

  • Zelf op zoek gaan naar meer inzicht in de overgang
  • Het leren herkennen van overgangssignalen
  • De vrouw laten voelen dat ze gewaardeerd wordt, zelfs tijdens de overgang
  • De vrouw laten weten dat ze niet alleen hoeft te worstelen met eventuele klachten
  • De vrouw voorzien van informatiebronnen over de overgang en wijzen op professionals die gespecialiseerd zijn in dit gebied
  • Een open gesprek aangaan met de vrouw, bijvoorbeeld om mee te denken over tijdelijke aanpassingen in haar werk of rooster
  • Ondersteuning bieden bij de ontwikkeling van haar ambities en het benutten van haar talenten
  • En vanuit jouw eigen rol zijn er wellicht nog meer manieren om te helpen.

 

Beweeg mee, denk mee, en ben er gewoon voor haar. Het resultaat hiervan zorgt ervoor dat een situatie met "burnout-achtige verschijnselen" kan worden voorkomen of dat er een spontaan gesprek ontstaat waar je niet over verzuim hoeft te praten, maar interesse en aandacht toont.

Hiervoor zijn handleidingen voor beschikbaar. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.