In mijn lessen vertel ik mijn deelnemers vaak over een vaak onbekend weefsel is in je lichaam, één waarvan je waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord, maar dat een buitengewone impact heeft op hoe je je fysiek en mentaal voelt. Dit weefsel wordt zelden besproken, maar het is de sleutel tot een gezondere en gelukkigere jij en het beïnvloed ook nog je uiterlijk. Vandaag duiken we in de wereld van het fascia, ook wel bindweefsel genoemd en ontdekken we waarom het zo belangrijk is voor je algehele welzijn.
Hoewel het woord fascia misschien nieuw voor je is, is het verre van een nieuwkomer in het menselijk lichaam. Dit weefsel, dat als een spinnenweb door je lichaam loopt, verbindt letterlijk alles met elkaar: spieren, botten, organen, huid, en zelfs op celniveau. Het is als het zachte skelet van ons lichaam, een mysterieus en cruciaal netwerk dat pas in de laatste decennia de aandacht krijgt die het verdient.
Fascia, hoofdzakelijk samengesteld uit collageen, bezit een unieke eigenschap: het combineert kracht en flexibiliteit, vergelijkbaar met een spons. Net zoals je een spons vochtig wilt houden om uitdroging te voorkomen, geldt hetzelfde principe voor fascia. Als het fascia niet adequaat wordt verzorgd, kunnen ongewenste gevolgen optreden, waaronder verklevingen, pijnklachten, stijfheid en dehydratatie. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de effecten op onze organen, ons immuunsysteem en ons zenuwstelsel. Ook door de hormoonwisseling in de overgang periode wordt dit weefsel gevoeliger en minder goed doorvoed: het wegvallen van het hormoon oestradiol is hiervoor de oorzaak.
Het is van essentieel belang om de verzorging van dit weefsel niet over het hoofd te zien. Wat je absoluut moet vermijden, is langdurig en veel zitten, alsook herhaaldelijk overmatig zwaar bewegen op een uniforme manier. Het ontstaan van verkramping in het fascia wordt in hoge mate beïnvloed door stress en spanning, daarom is het raadzaam om deze factoren zoveel mogelijk te beperken. Maar wat kun je dan precies doen om je fascia in goede conditie te houden?
In deze blog delen we waarom je dit weefsel niet mag negeren en wat je kunt doen om het gezond te houden. We bieden inzicht in de impact van beweging, ademhaling, massage, rekken, en zelfs de magie van bindweefsel pilates. Het doel? Jouw fascia gezond houden, jezelf beter voelen, en er stralender uitzien.
Klaar om de geheimen van fascia te ontdekken en je lichaam en geest te transformeren? Laten we beginnen!
Beweeg gevarieerd. Wandel!
Het is essentieel om je lichaam op verschillende manieren te bewegen. Wandel in de natuur, dans, zwem, en probeer nieuwe vormen van beweging uit. Dit helpt het fascia soepel te houden en voorkomt eenzijdige belasting.
Zorg voor een rustige ademhaling
Een diepe, rustige ademhaling ontspant niet alleen je geest maar helpt ook de spanning in het fascia te verminderen. Neem regelmatig de tijd om diep adem te halen en stress los te laten. Als docent leer ik de mensen rustig door de oefeningen te laten ademhalen. Dit geeft rust in het hoofd en zorgt voor de goede zuurstof verdeling in het lichaam.
Massage of gebruik de foamroller
Massage is een geweldige manier om het fascia te verzorgen. Kies voor ontspannende massages die de doorbloeding bevorderen en spanning verminderen. Met de oefeningen op de foamroller kun je zelf je zelf je weefsel masseren. Er zijn door onze studio programma’s gemaakt die hierin kunnen ondersteunen.
Stretch dagelijks
Start de dag goed: de 5 Tibetaantjes zijn een prima introductie voor een goede start: zowel stretchen als lekker losmaken na je nachtrust geeft meteen energie. Alle delen van je lichaam zijn meteen gerekt; armen, benen, rug, buik en schouders!
Doe pilates in een studio!
Pilates is een fantastische manier om het fascia te stimuleren. De langzame, diepe bewegingen in de houdingspieren en de stretches in soms kracht of juist ontspanning helpen bij het behouden van de gezondheid van het bindweefsel.
Wanneer mensen bij mij komen voor coaching of training om zich fitter en beter in hun lijf willen voelen, kijk ik altijd naar de combinatie van beweging en ontspanning. Juist omdat beiden zo belangrijk zijn in het onderhoud van het fascia. Pilates, waar ik zelf enorm fan en voorstander van ben, is daarin uniek in zijn soort in het stimuleren van dit weefsel en van de dieper gelegen houdingsspieren die vaak onderontwikkeld zijn. Het werkt heel anders dan andere vormen van beweging. Het is gebaseerd op houdingen waarbij je een rek creëert, vanuit ontspanning en vervolgens de spieren leert deze vast te houden. Hierdoor houd je je collageenvezels langer gezond en ga je uitdroging tegen. Ik durf hierbij bijna te garanderen dat wanneer je 2 a 3 keer per week pilates doet en dit een aantal weken volhoudt, dat je je beter voelt en je huid er gezonder uitziet!
Over bindweefselmassage
Bindweefselmassage wordt vaak geroemd om het bindweefsel in goede conditie te houden. In de samenwerking met onze fascia fysiotherapeut, die aangaf geen voorstander te zijn van de hardere bindweefselmassages kan ik je finesse van het stug geworden weefsel in de oefeningen van pilates integreren. Hierbij wordt het bindweefsel vervormd waardoor het zich daarna zou moeten gaan vernieuwen. Zelf ben ik voorstander van een gecombineerde aanpak. Met zachtere massages of deep tissue massages - al wordt hier op de spieren gewerkt - het bindweefsel loopt daar ook om en doorheen dus wordt daardoor ook gestimuleerd. Maar door de tegengestelde spier te versterken behoudt je het resultaat.
Hormonen
Wanneer je als vrouw in de overgang komt veranderen de hormonen. Ook in de fase voor de overgang, na je 35e kun je veel hinder van hormoonschommelingen ondervinden in je lichaam en geest. Oestrogeen heeft directe invloed op je fascia gezondheid. Na je 40-45 neemt je productie sterk af en dus direct ook je bindweefsel vernieuwing én aanmaak. Niet alleen de huid laat dat zichtbaar zien maar ook klachten als : “stijfheid in de spieren”, vermoeidheid of spier- en gewrichtspijn. Ook het ontstaan van spierknoopjes komt hierdoor veelvuldig voor.
Tel op:
- een verkeerde houding,
- te weinig bewegen of
- verkeerd bewegen én een belasting door verkeerde voeding
- toxische stoffen zorgen ervoor dat je fascia je leven verzuurt.
Ga op zoek naar je juiste beweging en zet je hormonen weer in balans. Laat je adviseren, er zijn zoveel coaches in de markt, maar kies voor degene die verder gaat dan alleen leefstijl of krachttraining.
Gezichtsyoga
Het ontstaan van rimpels is niet alleen te dank aan het verouderingsproces vanwege een verminderde eiwitsynthese. Ook hier zijn de spieren en het fascia zeer actief of juist niet meer. Met mimiek oefeningen en massage kun je rimpels te grazen nemen en je huid weer strakker krijgen. Voor de hals kun je de pilates houding in je leven introduceren. Meestal verkrampen we in de nekspieren en raken ze daardoor verkort. Maak ruimte tussen de schouder voor het hoofd en leer een “lange nek” te houden. Succes verzekerd, zelfs de hamsterwangetjes reageren hierop!
Dus ik zou zeggen: geef het een Try! Stel het verouderingsproces uit en houd je bindweefsel zo lang mogelijk jong.
Ben je benieuwd naar een stappenplan omdat je door de bomen het bos niet meer ziet, neem dan contact met me op!
Mirjam Driessen is naast comprehensive pilatesdocente, lifestyle coach, hormoondeskundig en verpleegkundige. Met jarenlange internationale ervaring met het werken met vrouwen. Ze werkt samen met Chiropractie Vught. Haar missie is om vrouwen naar een gezonde levensfase te begeleiden waarin hun wensen of dromen realiseerbaar zijn of blijven!
Reactie plaatsen
Reacties