Wat is nu eigenlijk die Menopauze?

Gepubliceerd op 29 oktober 2023 om 15:43

Als ik het woord "menopauze" hier schrijf, wat is dan je eerste reactie? Is het angst? Verwarring? Een gevoel van stress, machteloosheid... naderend onheil? Dat gevoel daar? 

 

De menopauze wordt meestal gepresenteerd als een verschrikkelijke levensfase waar we allemaal graag aan zouden willen ontsnappen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel vrouwen op zoek zijn naar "magische oplossingen" die alles zouden kunnen laten verdwijnen. Maar wat als dingen anders waren? Wat als de menopauze werd gezien als een tijd van groei, kracht, gezondheid, welzijn en empowerment?

Het is mogelijk. En ja, er zijn veel veranderingen die je niet kunt beheersen. Maar voor een deel kun je bepalen of het de herfst wordt voor jou (en ook dat is een mooi getijde!) of anders lente, met alle energie en bijbehorende ontspringen van nieuw leven en ontdekkingen.

 

Maar er zijn ook dingen waar je invloed op hebt zoals:

  • je voeding
  • je lichaamsbeweging
  • je levensstijl
  • en vooral hoe je de menopauze bekijkt en hoe je wilt dat deze fase van je leven eruitziet.

 

En je kunt elk van deze gebieden gebruiken als een kans om in jezelf te investeren, een betere gezondheid en welzijn te cultiveren en daadwerkelijk te gedijen tijdens en na de menopauze.

De overgang is een natuurlijk en onvermijdelijk stadium in het leven van elke vrouw. Het is een fase waarin het lichaam zich aanpast aan veranderende hormoonniveaus, wat leidt tot een breed scala aan fysieke en emotionele veranderingen. Bij PuntVitaal begrijpen we dat de overgang een unieke reis is voor elke vrouw en dat er veel vragen en uitdagingen kunnen ontstaan. Op deze pagina willen we je informeren over wat je kunt verwachten, vanaf welke leeftijd de perimenopauze begint en hoe PuntVitaal je kan helpen.

Wat is de (peri)menopauze?

De perimenopauze is de overgangsperiode die voorafgaat aan de menopauze. Het is een fase waarin de hormoonspiegels van een vrouw beginnen te schommelen en ze symptomen kan ervaren zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen en meer. Hoewel de leeftijd waarop de perimenopauze begint kan variëren, treedt deze meestal op tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar. Het is belangrijk op te merken dat de menopauze zelf wordt gedefinieerd als het moment waarop een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. De menopauze duurt dus exact 1 dag. De perimenopauze wordt vaak niet herkend en veelal verward met een burn-out, aangezien veel van de symptomen dezelfde kunnen zijn. Door gebruik te maken van een goede screening aan de hand van de Green Scale door onze verpleegkundigen kunnen wij dit onderscheid voor u maken. Onze verpleegkundigen zijn niet alleen ervaingsdeskundig maar ook opgeleid voor integrale benaderling van de overgang en weten alles over de invloed van hormonen op vitaliteit.

En de Postmenopauze?

De postmenopauze is de fase in het leven van een vrouw die volgt op de menopauze, het moment waarop een vrouw gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. Tijdens de postmenopauze dalen de hormoonspiegels, zoals oestrogeen, aanzienlijk en stabiliseren ze op een lager niveau. Dit kan leiden tot blijvende fysieke en emotionele veranderingen, zoals het risico op botverlies (osteoporose), vaginale droogheid, opvliegers en stemmingswisselingen.

De postmenopauze kan vele jaren duren, en het is een periode waarin vrouwen zich kunnen aanpassen aan de nieuwe hormonale balans in hun lichaam. Het is belangrijk voor vrouwen om aandacht te besteden aan hun gezondheid en welzijn tijdens deze fase, en regelmatige medische controles en een gezonde levensstijl te behouden om mogelijke gezondheidsrisico's te verminderen en een actief en bevredigend leven te leiden na de menopauze.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.